DİRENÇLER

Direnç Çeşitleri

Dirençler: sabit dirençler, ayarlı dirençler ve ortam etkili dirençler olmak üzere üç başlık altında toplanır.

Sabit Dirençler:

Direnç değeri değişmeyen dirençlere sabit direnç denir. Hassasiyetleri yüksektir.


Sabit direçler yapımlarında kullanılan malzemeye göre isimlendirilirler. Telli dirençler, karbon dirençler, film dirençler gibi.

Çok sayıda sabit direncin tek bir paket altına alınmasıyla entegre dirençler elde edilir.



Hafif, ucuz, küçük olarak üretilen ve ayrıca devre kartı üzerine doğrudan monte edilen,  birbirine yakın bir şekilde yerleştirilebilen SMD dirençlerde sabit dirençlerdendir.

Ayarlı Dirençler:

Ayarlı dirençler potansiyometre, trimpot ve reostalardan oluşur. Potansiyometre elle ayarlanabilen dirençlerdir. Sık sık ayar gerektiren yerlerde kullanılır. Trimpot tornavida ile değeri değiştirilebilen dirençlerdir.

-----------------------------------------------------------------------------------------



Reostaların en büyük özelliği yüksek güçlü devrelerde kullanılabilmesidir. Üzerinden yüksek akım geçebilir. Direnç ayarı el ile yapılır. Ayrıca reostaların ebatları trimpot ve potansiyometrelere göre oldukça büyüktür.



Ortam etkili dirençler


Ortam etkili dirençler:  Işık etkili dirençler (LDR) ,  Isı etkili dirençler ( NTC-PTC ) , Gerilim etkili dirençler (VDR) olmak üzere üçe ayrılır.

LDR ( fotodirenç ); aydınlıkta az direnç, karanlıkta yüksek direnç gösteren devre elemanlarına denir. Başka bir deyişle LDR'nin üzerine düşen ışık değerine göre gösterdiği direnç değişimi ters orantılıdır.



Isı etkili dirençler;  NTC ve PTC olmak üzere ikiye ayrılır. Bu dirençlere termistörler de denilir.

NTC lerin üzerine uygulanan sıcaklık arttıkça direnci azalır, sıcaklık azaldıkça direnci artar. Üzerine uygulanan sıcaklıkla NTC nin gösterdiği direnç değeri ters orantılıdır.






PTC lerin üzerine uygulanan sıcaklık arttıkça direnci artar, sıcaklık azaldıkça direnci azalır. Üzerine uygulanan sıcaklıkla PTC nin gösterdiği direnç değeri doğru orantılıdır.



Uçlarına uygulanan gerilim miktarı ile ters orantılı olarak direnç değeri değişen elemanlara varistör (VDR) denir.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder