KONDANSATÖRLER



Kondansatörler; elektrik enerjisini depolamak amacıyla kullanılan devre elemanlarıdır. Bu depo edebilme yeteneğine kapasite denir.

Kondansatör C harfi ile gösterilir. Birimi Farat'tır (F). Farat çok büyük bir birim olduğundan pratikte az katları olan mikro farat, nano farat ve piko farat kullanılır. Bu değerler arasındaki ilişki şöyledir;


Kondansatörler, iki iletken levhanın birbirlerinden dielektrik maddesiyle yalıtılması ile imal edilir.


Kondansatörlerin kullanıldıkları devredeki voltaj değerine ve imalatlarında kullanılan dielektrik maddesine göre birçok çeşitleri vardır. Yapıldıkları dielektrik maddesine göre isimlendirilirler. 

Örneğin: mika kondansatörler, polyester kondansatörler, kağıt kondansatörler, seramik kondansatörler, elektrolitik kondansatörler.

                                     

Elektrolitik kondansatörler kutuplu kondansatörlerdir. Devre monte edilirken doğru bağlanmalıdır. Yalnış bağlanırsa bozulur ve diğer elemanlara zarar verebilirler.
Elektrolitik kondansatörler alternatif akım devrelerinde kullanılmazlar. En çok kullanım alanları; doğrultma devreleri ve ses frekans amplifikatörleridir.
Kondansatörlerin değeri, çalışma gerilimi ve polaritesi üzerinde belirtilmiştir. 

Örnekler: 

2n2 = 2,2 nF   çalışma gerilimi: 50V
104 = 100000 pF = 100 nF
470 = 470 pF
p68 = 0,68 pF   çalışma gerilimi: 100V


Kapasitenin zaman zaman değişmesi gereken devrelerde ayarlı kondansatörler kullanılır. Ayarlı kondansatörler Varyabl kondansatör ve trimmer kondansatör olmak üzere iki çeşittir.


Varyabl kondansatörler; kapasitenin devamlı olarak değişmesi gereken devrelerde kullanılırlar. Kapasite değeri elle ayarlanabilir.


Trimmer kondansatörler; kapasitenin zaman zaman değişmesi istenen devrelerde kullanılırlar. Kapasite değeri tornavida ile ayarlanabilir.


                                         
Uygulamada Kondansatörler





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder