Kondansatörlerin AVOMETRE ile sağlamlık kontrolü nasıl yapılır?


Kondansatörlerin sağlamlık kontrolü yapılırken ilk önce kondansatörün uçları bir kablo ile kısa devre edilerek deşarj edilir.


Kondansatörün sağlamlık kontrolünü yapılırken; Analog AVOMETRE kullanılırsa, sonuçlar daha net gözlemlenebilir.

Analog AVOMETRE nin, Dijital AVOMETRE den farkı; içindeki pillerin yönleri terstir.
Bundan dolayı Analog AVOMETRE ile malzeme ölçümü yaparken; Kırmızı probun takılması gereken yere siyah prob, Siyah probun takılması gereken yere kırmızı prob takılmalıdır. Bu değişiklik yapıldıktan sonra doğru ölçümler yapılabilir.

(Resmin üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz.)


AVOMETRE ohm kademesine alınır, Kırmızı prob kondansatörün (+) bacağına, Siyah prob ise (-) bacağına  temas ettirildiğinde AVOMETRE ibresinin hareketi izlenir. 


Normalde sonsuzda duran ibre; önce sıfır ohma doğru sapmalıdır, sonra kondansatörün Ohmmetre bataryası ile şarj olmasından dolayı, tekrar sonsuz ohma doğru yavaş yavaş geri dönmeye başlamalı ve sonsuzda durmalıdır.

Bu olay kondansatörün sağlam olduğunu gösterir. Aksi halde kondansatör bozuktur.

Kutupsuz kondansatörlerin sağlamlık kontrolünü yaparken; problar, kondansatör uçlarına rastgele temas ettirilir. Yönleri önemli değildir. 

Kondansatörün kapasite değerini avometre ile tespit etmek mümkün değildir. Avometre ile ancak sağlamlık kontrolü yapılabilir. Kondansatörün kapasite değerini ölçmek için  kapasite metre kullanılır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder